Firenze

Je hebt het misschien al gezien aan de foto van de week: afgelopen weekend zaten wij dus in Florence.

Je hoort zo vaak “Toscane is zoo mooi, maar midden in de zomer snikheet”. Dus vandaar een stedentrip in het voorjaar.

Mooie stad hoor, echt! Ze zeggen dat een openluchtmuseum is. Nou, dat klopt ook wel. Veel mooie gebouwen, beelden etc. uit de 12e, 13e eeuw. Dus ja, hartstikke oude rommel, maar mooi om te zien. In Nederland komen we nooit meer in een kerk, muv een huwelijk oid, tot teleurstelling van sommige familieleden… in het buitenland gaan we toch altijd wel de mooie kerken in, zo ook in Florence waar prachtige cathedralen staan. Menigeen gaat naar Rome om daar de schilderingen van de Sixtijnse Kapel te zien (je weet wel, die engeltjes); in Florence zijn vele cathedralen zo beschilderd. Beetje raar dat we wel vaak entree moesten betalen om binnen te komen. Das geen Hollandsche zuinigheid, maar als je entree betaald en vervolgens is het “no Photo, no video”… nou lekker dan. Maar ja, Robbert is toch ongehoorzaam geweest en drukte soms heel per ongeluk toch op het knopje van zijn camera. Dus we hebben wel foto’s, alleen een beetje scheef of uit focus soms..

Florence is denk ik het meest bekend om de Ponte Vecchio. Ja, ehh wat zal ik daar eens van zeggen. Het is een brug en hij is oud. Dat klopt en dat is ook de Nederlandse vertaling. En daar is dan eigenlijk ook meteen alles mee gezegd.

mmm, lekker hoor zo’n Italiaans ijsje…

Als we een stedentrip doen, dan kopen we meestal zo’n ANWB boekje met kaart, zodat we de ‘zo zie je alles route’ door de stad kunnen doen. Van te voren is het niet zo goed inschatten hoe groot zo’n stad precies is. Het bleek ook deze keer weer dat Florence te klein is (of wij te snel zijn) voor 3 volle dagen bezoek. Dus toen kwam ik met het werkelijk briljante idee om met de trein naar Pisa te gaan. Toch even kijken of die Toren echt wel scheef staat. En zo zagen we ook meteen een stukje van Toscane. En inderdaad het is hartstikke mooi. Ooit, als we niet meer de oceanen oversteken voor onze veel te lange vakanties, gaan we nog wel een keer de auto door Toscane sjeesen.

In dat ANWB boekje staat ook altijd een kleine woordenlijst. Wist je dat tellen in het Italiaans hetzelfde is als in het Nederlands? Zie de foto, handig he?

Wist je dat:

–          Pinokkio uit Florence komt?

–          De trein hier links rijdt?

–          Het heerlijk weer was?

–          Het vliegveld van Florence kleiner is dat het treinstation van Florence, maar ook van Pisa?

–         Wij niet snappen hoe ze aan de naam Florence komen, aangezien de stad in het Italiaans Firenze heet en dat er dus totaal niet op lijkt?

Back to Top
Close Zoom
Context Menu is disabled by theme settings.